Ντάισελμπλουμ: Ούτε τον Απρίλιο συμφωνία

Δεν βλέπει συμφωνία για την Ελλάδα ούτε μέχρι τον Απρίλιο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Απαντώντας σε ερώτηση της Frankfurter Allgemeine για το πότε ακριβώς θα επέλθει η συμφωνία, ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει: «Σίγουρα όχι μέχρι τη συνάντηση του Eurogroup αυτή τη Δευτέρα και μάλλον ούτε μέχρι την επόμενη συνάντηση τον Απρίλιο.

Τον Φεβρουάριο αποφασίσαμε μία μικρή αλλαγή πορείας, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις μεταρρυθμίσεις και όχι τόσο πολύ στη ?λιτότητα?. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει με ένα δικό του πρόγραμμα. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερη δουλειά. Χρειάζεται χρόνος για μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα». Αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ να αποφασιστούν από τώρα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2018, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει: «Φοβάμαι ότι αυτό δεν γίνεται. Έχουμε πει ήδη ότι θα κάνουμε τότε (δηλαδή το 2018) ό,τι κριθεί απαραίτητο και αυτό με βάση την ανάλυση για το βιωσιμότητα του χρέους που θα κάνει το ΔΝΤ και όχι εμείς».

Σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει λόγο για ένα «νέο πρόγραμμα», γιατί, όπως επισημαίνει, αυτό έχουν συμφωνήσει όλοι οι ενδιαφερόμενοι: «Τον Μάιο του 2016 αποφασίσαμε τρία πράγματα: η Ελλάδα υλοποιεί τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, υπό αυτήν την προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι φροντίζουν για την ελάφρυνση του χρέους και υπό αυτήν την προϋπόθεση το ΔΝΤ μπορεί να αποφασίσει ένα νέο πρόγραμμα». Το συμπέρασμα του Ντάισελμπλουμ: Ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι «θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο». Στο ερώτημα, αν η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο επηρεάζει τον ρόλο του ΔΝΤ, ο ολλανδός πολιτικός επισημαίνει: «Αυτό δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές. Αλλά προφανώς η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για υπόθεση των Ευρωπαίων».

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, ο επικεφαλής του Εurogroup προτείνει την υποκατάσταση των «θεσμών» από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα σε αυτόν τον ρόλο, και δικαίως. (...) Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες αρμοδιότητες, κάποιοι λένε ότι παραέχει αρμοδιότητες». Τέλος, ο επικεφαλής του Εurogroup επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει ορισμένες προϋποθέσεις και χρησιμοποιεί μία μεταφορά που προκαλεί αίσθηση: «Δεν μπορεί να ξοδεύω όλα μου τα λεφτά για ποτά και γυναίκες και μετά να σας παρακαλώ να με βοηθήσετε. Αυτή η αρχή ισχύει σε ατομικό, τοπικό, εθνικό και, βεβαίως ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Λειτουργεί» η συμφωνία για το προσφυγικό

Την ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό σχολιάζει η Neue Zurcher Zeitung της Ζυρίχης. Όπως σημειώνει «η συμφωνία λειτουργεί στην πράξη. Και κυρίως πρέπει να επισημάνουμε το εξής: συμφωνία υπάρχει ακόμη, παρά τους χείμαρρους των τουρκικών απειλών περί καταγγελίας της συμφωνίας και διοχέτευσης νέων μεταναστευτικών κυμάτων στην Ευρώπη. Κάθε τόσο ο Ερντογάν και οι υπουργοί του προσπαθούν να επισείσουν την απειλή αυτή για να ασκήσουν πολιτική πίεση». Αλλά ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι «ο Ερντογάν δεν θα κέρδιζε πολλά με την αποκήρυξη της συμφωνίας.

 Το αποτέλεσμα δεν θα ήταν η αυτόματη και μαζική έξοδος προσφύγων από τη Συρία προς τη Δύση, καθώς πέρσι, σχεδόν ταυτόχρονα, η Ευρώπη προνόησε για μία δεύτερη δικλείδα ασφαλείας, κλείνοντας τη ?βαλκανική οδό?. Ο δρόμος για τη Γερμανία της επαγγελίας είναι πλέον αδιάβατος. Η προοπτική αποκλεισμού σε υπερπλήρεις ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, μέσα σε άθλιες συνθήκες, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Γι αυτό και δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο το ότι, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών εμποδίων στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί ένα από τα κύρια στοιχεία αποτροπής της συμφωνίας, δηλαδή η επαναπροώθηση προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία».

Σε αυτό το σημείο της συμφωνίας εστιάζει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου. «Μόνο 916 επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα» επιγράφεται το σχετικό ρεπορτάζ, επικαλούμενο στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, σημειώνει η Welt, άλλοι 588 μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία από την Ελλάδα με βάση διμερή συμφωνία. Συνολικά, 62.385 παραμένουν στην Ελλάδα. «Είναι αξιοσημείωτο», σχολιάζει η εφημερίδα, «ότι από τον Σεπτέμβριο ο αριθμός (των προσφύγων και μεταναστών) δεν έχει μεταβληθεί. Τότε ήταν που ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 60.000. Η ελάχιστη αύξηση, παρά τον μικρό αριθμό επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία και μετεγκαταστάσεων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι, ενώ έχει κλείσει η βαλκανική οδός, υπάρχουν ακόμη μονοπάτια για όσους διασχίζουν τα Βαλκάνια».


Πηγή: DW - Γιάννης Παπαδημητρίου