Κλείσιμο

Αντίθετος σε έναν εμπορικό «πόλεμο» ΗΠΑ - Ευρώπης (και) ο Γιούνκερ

Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν θα ήταν καλός για καμία από τις δύο πλευρές, προειδοποιεί, σε νέα συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Απαντώντας στην κυριακάτικη Bild, ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως τα σχόλια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, περί προστατευτισμού πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, εκτιμώντας πως χρειάζεται η «κατάλληλη προετοιμασία». 

Μανούτσιν: «Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά επιθυμούν την επανεξέταση  ορισμένων συμφωνίών και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές», σημείωσε σήμερα από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν, μετά τη σύνοδο των ομολόγων του στη G20, στο τελικό ανακοινωθέν της οποίας, φαίνεται πως υπαναχωρούν από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Άλλωστε και την Πέμτπη, είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπουν σε εμπορικό πόλεμο, εστιάζοντας μόνο στη ρύθμιση επιμέρους σημείων, ώστε οι διεθνείς συμφωνίες να γίνουν «πιο δίκαιες για τους Αμερικανούς εργαζομένους». 

«Δεν θα ακολουθήσουν άλλα -exits»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει πως δεν θα αποχωρήσουν άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά Brexit, αφού «θα διαπιστώσουν ότι αυτή δεν είναι μια καλή επιλογή».

Με το βλέμμα στην Ιαπωνία


Ο Γιούνκερ δήλώνει «χαρούμενος» με την προοπτική της συνάντησής του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, την Τρίτη, εκφράζοντας την ελπίδα και την επιθυμία της ΕΕ για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία. 

Βολές Τραμπ προς «όλα τα άλλα νομίσματα»


Στο παρελθόν, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία ότι εκμεταλλεύεται το αδύναμο γεν για να ενισχύσει  τις εξαγωγές με ένα «αθέμιτο εμπορικό πλεονέκτημα», ενώ ανάλογη κατηγορία έχει απευθύνει και προς την Γερμανία, υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιεί το «υπερτιμημένο» ευρώ προκειμένου να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας