Πιστές στο ελεύθερο εμπόριο οι ΗΠΑ αλλά με επανεξέταση κάποιων συμφωνιών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιστεύουν στο ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουν να επανεξετάσουν ορισμένες συμφωνίες και να διορθώσουν κάποιες υπερβολές, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν, μετά τη σύνοδο των ομολόγων του της G20, οι οποίοι στο τελικό ανακοινωθέν τους φαίνεται ότι υπαναχώρησαν από τις προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει.

«Αυτά που περιλαμβάνονταν στα προηγούμενα ανακοινωθέντα δεν είναι κατ' ανάγκη σχετικά, κατά τη δική μου άποψη», σχολίασε ο Μανούτσιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπάντεν-Μπάντεν, μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

«Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο, βρισκόμαστε σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο, το εμπόριο υπήρξε καλό για εμάς, υπήρξε καλό για τον λαό μας», πρόσθεσε. "Και δεδομένων αυτών, θέλουμε να επανεξετάσουμε ορισμένες συμφωνίες", κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άσο υποστήριξε ότι κανένα μέλος της G20 δεν τάχθηκε κατά του ελεύθερου εμπορίου, παρά τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος που δεν ανέφερε τη δέσμευση των χωρών στην καταπολέμηση του προστατευτισμού, όπως γινόταν σε όλα τα προηγούμενα ανακοινωθέντα.

«Είπα στην G20 ότι πολλές χώρες βίωσαν οικονομική ευημερία από το ελεύθερο εμπόριο, ιδίως η μεταπολεμική Ιαπωνία και η Γερμανία. Κανείς στη συνάντηση δεν είπε ότι είναι κατά του ελεύθερου εμπορίου», υπογράμμισε ο Ιάπωνας υπουργός.
Πηγή: Πηγές: ΑΜΠΕ-Reuters