Οι ΗΠΑ μπλόκαραν δέσμευση κατά του προστατευτισμού στο G20

Χωρίς ρητή δέσμευση για αποφυγή του εμπορικού προστατευτισμού αλλά και για την προστασία του κλίματος ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G20, μετά την αντίσταση των Ηνωμένων Πολιτειών του Ντόναλντ Τραμπ στις εν λόγω προσθήκες.

Μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανίας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των είκοσι ισχυρότερων οικονομικών σημείωσαν μεν στο κοινό ανακοινωθέν τους τη σημασία του εμπορίου, όμως δεν επανέλαβαν την περσινή δέσμευσή τους να αντισταθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού.

Το φετινό ανακοινωθέν αναφέρει πιο λιτά ότι τα μέλη του G20 εργάζονται «για να ενισχύσουν την συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες του» και θα επιδιώξουν «να μειώσουν τις υπερβολές παγκόσμιες ανισορροπίες».

Η φανερή παράλειψη της δέσμευσης κατά του προστατευτισμού έρχεται υπό τη σκιά των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ για μία πολιτική που θα βάζει «πρώτα την Αμερική» και θα εξαλείψει τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ.

Εκτός του κοινού ανακοινωθέντος, σε αντίθεση με πέρυσι, έμεινε και οιαδήποτε ουσιαστικά αναφορά για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει αμφισβητήσει την Συμφωνία του Παρισιού εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στις προτάσεις του για τον επόμενο προϋπολογισμό, που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος πρότεινε στο Κογκρέσο περικοπή του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος κατά ένα-τρίτο.

«Καταλήξαμε σε ένα αδιέξοδο», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο οικοδεσπότης γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδίδοντας ωστόσο το ζήτημα σε διαφορικές ερμηνείες του προστατευτισμού.

Αντίθετα, την απογοήτευσή του σχετικά με τα συμπεράσματα για το ελεύθερο εμπόριο και την προστασία του περιβάλλοντος εξέφρασε, σε ξεχωριστή γραπτή δήλωσή του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων.
Πηγή: skai.gr