Συμβιβασμό για να κλείσει η αξιολόγηση ζητεί ο Γ. Στουρνάρας

Έκκληση για την αποδοχή ενός ?συμβιβασμού? προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση απηύθυνε την Τρίτη το βράδυ ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αφού διαπίστωσε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του 2017, υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας εντός του έτους, αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ?η αβεβαιότητα όμως συνεχίζεται, και εξηγεί την υποχώρηση των δεικτών εμπιστοσύνης τους πρώτους μήνες του 2017. Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μέσω ενός συμβιβασμού για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας?.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπενθύμισε ότι, η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι παρατεταμένες περίοδοι διαπραγμάτευσης, επιδρούν αρνητικά στην οικονομία. Αντιθέτως, η θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται με ταχείς ρυθμούς στο οικονομικό κλίμα και στα οικονομικά μεγέθη.

Συνεπώς, κατέληξε ότι, ?βασική προϋπόθεση, πλέον, για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2017 είναι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα?.

Αιχμές για την στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, και την επίπτωση τους στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, άφησε στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και τη Σία Κοσιώνη η Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί. «Οι πρώτοι δύο μήνες του χρόνου ήταν κάπως απογοητευτικοί, και τώρα οι τράπεζες πρέπει να υλοποιήσουν τα άρτια σχέδια που έχουμε συμφωνήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του «δύσκολου θέματος» των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις σε νέα αξιολόγηση άφησε σύμφωνα με πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου κατά το «πολιτικό μασάζ» στο οποίο προχώρησε στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ