Χωρίς συμφωνία για εργασιακά και συντάξεις έκλεισε η διαπραγμάτευση

Χωρίς συμφωνία όσον αφορά τα εργασιακά, τις συντάξεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει η Αθήνα ολοκληρώθηκαν οι 10ήμερες διαβουλεύσεις των θεσμών με την κυβέρνηση.

Τα κλιμάκια αναχωρούν για τις βάσεις τους αύριο Παρασκευή, με άγνωστο χρόνο επιστροφής.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναφέρουν ότι κατά τη διαπραγμάτευση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» όσον αφορά το δημοσιονομικό πακέτο που θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, αλλά και πάνω σε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις – ειδικά για τον τραπεζικό τομέα.

Οι πιστωτές προσθέτουν ότι στόχος είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση «γρήγορα», χωρίς όμως να δεσμεύονται ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου, όπως θέλει η κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σειρά τηλεδιασκέψεων με στόχο να υπάρξει πρόοδος που θα καταγράφει στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό
, άλλο στέλεχος που συμμετείχε στις συναντήσεις ανέφερε πως οι θεσμοί επιθυμούν εφάπαξ μείωση των συντάξεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τη σταδιακή μείωση τους, σε βάθος ετών.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στα εργασιακά παραμένει ανοιχτή η συζήτηση γύρω από ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανταπεργία και συνδικαλιστικό νόμο.

Τέλος, ο πρώτος αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα και σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, ενώ αντίθετα το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει ήδη καλυφτεί από κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως ακόμα υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει κι ότι είναι «πρόωρο» να υποθέσουμε πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Φιλιππίδης