Συνεχίζεται η επίθεση Βαρουφάκη στην ΕΚΤ για τις τράπεζες

Επιμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης να επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το καλοκαίρι του 2015, λίγο πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με γερμανό ευρωβουλευτή του αριστερού κόμματος Die Linke, ζήτησε από την ΕΚΤ να δώσει στη δημοσιότητα τη νομική γνωμοδότηση πάνω στην όποια στηρίχτηκε η απόφαση να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Τον Φεβρουάριο του 2015, κρίνοντας πως η Αθήνα δεν τηρούσε το Μνημόνιο, η Ευρωτράπεζα αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών. Στη συνέχεια το τραπεζικό σύστημα στηρίχθηκε στον μηχανισμό έκτακτης ELA, που όμως έφτασε στα όρια τους επόμενους μήνες λόγω της τεράστιας εκροής καταθέσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε μεν την εντολή για τραπεζική αγία, ισχυριζόμενος όμως ότι υπέγραψε το «πιστοποιητικό θανάτου» αλλά δεν έκανε τη «δολοφονία».

Όπως εξήγησε, οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τις κλείσει νωρίτερα, για να αποφευχθούν ταραχές και το ενδεχόμενο σωματικής βλάβης.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr