Τσακαλώτος: Δεν ξέρω λεπτομέρειες για τη συμφωνία - "Ευεργετική" η καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το μείγμα των μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτιμώντας παράλληλα πως είναι εφικτή μία συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατόπιν αιτήματος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πάντως πως τα μέτρα θα είναι ισοσκελισμένα και διαρθρωτικού τύπου, προσθέτοντας πως η Αθήνα σκοπεύει να επιμείνει στις θέσεις της.

Για την καθυστέρηση, είπε ότι ευθύνονται οι διαφωνίες των θεσμών και οι παράλογες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενώ εκτίμησε πως αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο δεν βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά ήταν «ευεργετική» καθώς άλλαξε τη στάση του ΔΝΤ και των δανειστών απέναντι στο ελληνικό θέμα.

Αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών είπε:


«Η θέση μου δεν είναι πολύ εύκολη καθώς είναι δύσκολη η ενημέρωση όταν η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή. Νομίζω επίσης πως και ο πρωθυπουργός σας έδωσε πολλά στοιχεία με τη δική του ομιλία.

Θέλω αρχικά να ξεκαθαρίσουμε για το εάν η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαδικασίας. Είναι πολύ μεγάλη η αναντιστοιχία των όσων λέγονται εντός της χώρας από την αντιπολίτευση και τα όσα γίνονται και λέγονται στο εξωτερικό, την Ευρώπη και την Αμερική αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η βασική καθυστέρηση λοιπόν οφείλεται στις σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα σε Ταμείο και δανειστές. Το ΔΝΤ πριν από δύο μήνες ζητούσε 2% νέα καθαρά μέτρα, τι μας λέει η αντιπολίτευση; Ότι έπρεπε να κλείσει έτσι η αξιολόγηση; Με υφεσιακά μέτρα τέτοιου μεγέθους; Ο κ. Ντάισλεμπλουμ θυμάστε τι δήλωσε μετά το Eurogroup πως η Ελλάδα πηγαίνει από τα μέτρα στις μεταρρυθμίσεις. Πλέον έχετε αλλάξει τακτική και από την πτώση της κυβέρνησης σήμερα λέτε πως μόνο τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά μέτρα είναι στο αέρα αλλά ούτε και αυτό ισχύει. Από πού προκύπτει πως η συζήτηση έγινε χειρότερη από αυτή την καθυστέρηση; Από που επίσης προκύπτει πως για την καθυστέρηση ευθύνεται η ελληνική πλευρά; Μάλιστα από τη συγκεκριμένη καθυστέρηση άλλαξαν στάση τόσο οι θεσμοί όσο και το Ταμείο κι αυτό γιατί είχαν μία πιο πλήρη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται σήμερα πως χρειαζόμαστε νέα μέτρα για να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μέσα στη συμφωνία υπάρχουν δεσμεύσεις για μέτρα διαρθρωτικού τύπου με τα οποία πιθανότατα και να διαφωνούμε αλλά είναι ουδέτερα ως μέτρα. Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε, πάνω στις αρχές μας προσπαθήσαμε να κάνουμε την πιο ουσιαστική και καλή για τη χώρα διαπραγμάτευση. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιας σημασίας πακέτο για τη μείωση της ανεργίας. Βρισκόμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς για δανειοδότηση προκειμένου να βοηθηθούν οι άνεργοι με νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Είναι βέβαιο πως μπροστά μας έχουμε υψηλούς στόχους και μεγάλα πρωτογενή.

Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και στο εξής. Οι θεσμοί θα καθίσουν 10 ημέρες και στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τότε να δοθεί το πράσινο φως για μία προσωρινή συμφωνία και αυτό είναι λογικό καθώς δεν θα συμφωνηθεί κάτι μεμονωμένα μέχρι να υπάρχει ολόκληρο το πλαίσιο των μέτρων και της συμφωνίας. Σήμερα είμαστε στο σημείο της συμφωνίας πακέτου του συνόλου. Θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα αντίμετρα και σε δεύτερο χρόνο ελέγχουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος.

Σήμερα δεν είναι δυνατό να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία. Λείπουν σημαντικά στοιχεία ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα».

Στην δευτερολογία του ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε: "Νομίζω υπήρξαν και σοβαρές ερωτήσεις και θέματα προβληματισμού. Η δική μου άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση. Εάν με ρωτάτε εάν η συμφωνία των τριών μερών είναι προβληματική σας λέω ευθέως ναι είναι προβληματική από δημοκρατικής άποψης.

Συμφωνείτε με τις θέσεις του ΔΝΤ πως το 40% δεν πληρώνει φόρους ή με τις δικές μας εκτιμήσεις πως το 12% δεν το κάνει; Συμφωνείτε πως οι ελληνικές συντάξεις είναι στο ίδιο επίπεδο με τις γερμανικές;

Δεν λέμε πως τελείωσε η λιτότητα. Ο κ. Νταίσελμπλουμ είπε πως αλλάζει η ατζέντα. Το πλαίσιο είναι υφεσιακό και ασφυκτικό. Σας λέω πως δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες και δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα σε πολλές ερωτήσεις. Σήμερα σας δίνω το γενικό πλαίσιο που η διαπραγματευτική ομάδα έχει σήμερα. Η άποψή μας είναι πως κερδίσαμε στο σημείο πως τα μέτρα που παίρνουμε δεν είναι μόνο άσχημα.

Δεν έχω δεσμευθεί για τίποτε στο Eurogroup. Έχω τονίσει πως εάν δεν δούμε το σύνολο δεν θα προχωρήσουμε σε καμία δέσμευση. Εάν το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα η είσοδος στην ποσοτική χαλάρωση λογικά θα είναι μία πιο απλή διαδικασία".
Πηγή: skai.gr