Τρόπους να παρακάμψει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ψάχνει ο Τραμπ

Εναλλακτικές οδούς για τη διαχείριση εμπορικών διενέξεων που θα παρακάμπτουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξετάζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα πρωτοφανές βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών μακριά από το σύστημα που η ίδια η Ουάσιγκτον οικοδόμησε, μαζί με τους συμμάχους της, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο ΠΟΕ είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του σημερινού παγκόσμιου εμπορικού οικοδομήματος. Σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, από την ίδρυσή του, το 1995, ο θεσμός έχει αποτρέψει καταστροφικούς εμπορικούς πολέμους ανάμεσα στα μέλη του.

Αν και ο Λευκός Οίκος
δεν φαίνεται να σχεδιάζει έξοδο από τον ΠΟΕ, η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αντανακλά την αντίληψη πολλών στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ πως ο Οργανισμός είναι μία γραφειοκρατική υπηρεσία που έχει βλάψει τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως αναφέρουν οι FT.

Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί πολιτικές που θα βάζουν την «Αμερική πρώτα» – νοοτροπία που συνιστά πρόκληση για το οικονομικό τοπίο που διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος αποκάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου «καταστροφή». Έχει υποσχεθεί συνολική αναθεώρηση των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ, με πρώτο στόχο την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό και τον Καναδά (NAFTA).

Η πρώτη του ενέργεια αφότου ανέλαβε την προεδρία ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και εννέα ακόμα χώρες στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η συμφωνία, γνωστή ως TPP, ήταν το σημαντικότερο σκέλος της περίφημης στροφής της εποχής Ομπάμα προς την Ασία, ώστε να οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την ακμή της Κίνας.
Πηγή: skai.gr