Με δημοσιονομικά, ενεργειακά και ιδιωτικοποιήσεις ανοίγει η διαπραγμάτευση

Με «μενού» τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη και την αγορά ενέργειας θα αρχίσει αύριο Τρίτη ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με του θεσμούς, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι επαφές θα αρχίσουν στις 10:30 το πρωί, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Στις 12:00 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση για τα ενεργειακά, όπου αναμένεται να λάβει μέρος ο Γιώργος Σταθάκης.

Στις 19:00 θα γίνει μία επισκόπηση των ζητημάτων από κοινού με τους δανειστές, ενώ η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης θα κλείσει στις 20:30 με συζήτηση για τα δημοσιονομικά.

Οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να καταρτιστούν σε αυτό το γύρο διαπραγμάτευσης αφορούν το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και την εργασιακή νομοθεσία.

Στόχος της Αθήνας είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο κ. Τσακαλώτος έχει ζητήσει από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των επαφών με τους θεσμούς.

Ο υπουργός θα μεταφέρει τις προτάσεις της ομάδας στους πιστωτές και αν αυτές απορρίπτονται θα συνέρχεται εκ νέου η διαπραγματευτική ομάδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο ΥΠΟΙΚ θα συναντάται με τους θεσμούς μόνο για θέματα που αφορούν το δικό του υπουργείο. Ζητήματα που αφορούν άλλα υπουργεία, όπως ενεργειακά ή εργασιακά, θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.

Ο κ Τσακαλώτος φέρεται να επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονοβόρα διαδικασία για να μην κατηγορηθεί προσωπικά και μόνο αυτός για υποχωρητικότητα έναντι των θεσμών.
Πηγή: skai.gr