Κλείσιμο

«Όχι» του Βερολίνου σε κούρεμα του ελληνικού χρέους

Την αντίθεση της Γερμανίας σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει απώλειες για τους ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, θέτοντας ουσιαστικά μία κόκκινη γραμμή του Βερολίνου στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ο κ. Σπαν τόνισε πως οι δανειστές δεν πρέπει να χαρίσουν ένα «bail-in» στα δάνειά τους προς την Ελλάδα, και τόνισε ότι είναι «πολύ, πολύ πιθανό» να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν θα απαιτεί «κούρεμα».

Δεν είναι σαφές εάν ο κ. Σπαν εξέφρασε γενικότερα την αντίθεσή του σε ελάφρυνση του χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολιτικά κρίσιμη για το Βερολίνο, όμως το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα λάβει μέρος προτού οι ευρωπαίοι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν βαθιές παρεμβάσεις για ελάφρυνση του χρέους και δεσμευθούν για την τήρησή τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η χώρα μας δεν θα χρειαστεί «κούρεμα» χρέους, μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο κ. Σπαν επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ζητούμενο στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η χαμηλή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Επισήμανε μάλιστα ότι άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, θα είχαν δικαίωμα να παραπονεθούν διότι ενώ αυτοί εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δίνεται «κούρεμα» χρέους.

Ο κ. Σπαν πάντως σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί.

Προσέθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Πηγή: skai.gr