Το σενάριο τέταρτου Μνημονίου στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

Γύρω από το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος στήριξης περιστρέφονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Η κρίση στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται. Απαιτείται περιορισμός των ζημιών. Παρά τις διαφωνίες οι δανειστές θα πρέπει να βρουν τα μέσα ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, σημειώνει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Εκτιμά μάλιστα πως αν η Ελλάδα καταφέρει φέτος να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και καταργήσει τους ελέγχους κεφαλαίων, θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη νέου προγράμματος.

Η εφημερίδα ασκεί κριτική στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι δεν βοηθά την κατάσταση κάνοντας προεκλογικό αγώνα με το Grexit.

Σημειώνει μάλιστα ότι θα βοηθούσε πολύ περισσότερο εάν όλοι επικεντρώνονταν στην ουσία αντί να κάνουν προεκλογικό αγώνα.

Πάντως, το περιοδικό Der Spiegel βλέπει πιθανή την επιβολή ενός τέταρτου μνημονίου, χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα καταφέρει μόνη της να δανειστεί χρήματα από τις αγορές.

«Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αντί Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Μέρκελ και Σόιμπλε δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις: δεν μπορούν να ελπίζουν μελλοντικά στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εάν η ευρωζώνη πέσει σε αναταράξεις. Σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Και αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να έρθουν πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Πηγή: skai.gr - Deutsche Welle