Η Fitch προειδοποιεί για τους κινδύνους καθυστέρησης στην αξιολόγηση

Προειδοποίηση ότι τυχόν καθυστέρηση στην αξιολόγηση «αυξάνει τον κίνδυνο» να πληγεί η οικονομική ανάκαμψη έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος διατήρησε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας αμετάβλητο στη βαθμίδα CCC.

Όπως τονίζει σε έκθεσή του ο οίκος, ο κίνδυνος μπορεί να εκδηλωθεί είτε μέσω πλήγματος στην εμπιστοσύνη είτε με αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία, ώστε να διατηρηθούν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Η Fitch επισημαίνει πως το βασικό σενάριό της προβλέπει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών πριν τον Ιούλιο – όταν η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ – όμως τονίζει πως αυτό θα απαιτήσει «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα» που θα αυξήσουν την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Μολονότι αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές αυξάνεται, ο οίκος διευκρινίζει πως η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι η βασική του πρόβλεψη.

«Κατά την άποψή μας, ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα προσπαθήσει αν αποφύγει τις εκλογές: με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει.

Η Fitch επαναλαμβάνει την εκτίμησή της πως οι κυριότερες διαφωνίες στη διαπραγμάτευση παρατηρούνται μεταξύ των δανειστών, εκτιμώντας εκ νέου πως εάν χρειαστεί οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στήριξης ακόμα και χωρίς την «εμπλοκή» του ΔΝΤ.

Ο οίκος αξιολόγησης τέλος αναθεώρησε προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3% για το 2018, από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.
Πηγή: skai.gr