ΤτΕ: Όρος επιβίωσης για την Ελλάδα η παραμονή στο ευρώ

Η παραμονή στην ευρωζώνη είναι «όρος επιβίωσης» για την Ελλάδα, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ετήσια Έκθεση του Διοικητή, η κεντρική τράπεζα τονίζει πως η νομισματική και οικονομική σταθερότητα που εγγυάται η νομισματική ένωση προσφέρει «ασπίδα προστασίας» στη χώρα μας απέναντι σε «απρόβλεπτους κινδύνους», και συνιστά όρο επιβίωσης σε «ένα ταραγμένο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η ΤτΕ εκτιμά πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος είναι «επιτεύξιμος», ενώ υπολογίζει πως το 2016 η χώρα μας πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα «γύρω στο 2%», δηλαδή σαφώς καλύτερα από τον Μνημονιακό στόχο για 0,5%. 

Η Τράπεζα αποσαφηνίζει ωστόσο πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν μόνον εφόσον η χώρα μας κλείσει γρήγορα την τρέχουσα αξιολόγηση, διατηρήσει το υψηλό επίπεδο δημόσιων εσόδων και συγκρατήσει τις «μη παραγωγικές δημόσιες δαπάνες».

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα επισημαίνει πως η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τώρα να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, στρεφόμενη μακριά από το «φοροκεντρικό» σημερινό μείγμα, που βασίζεται στη φορολογία κι όχι στην εύστοχη περικοπή δαπανών.

Προβλέπει ακόμα πως η χώρα μας μπορεί να πετύχει φέτος ανάπτυξη 2,5%, με προϋποθέσεις την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας ώστε να μειωθεί το χάσμα αμοιβών-παραγωγικότητας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας στο Δημόσιο, και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, η Έκθεση του Διοικητή επισημαίνει πως το 2016 υπήρξε αποκλιμάκωση των πιέσεων και μικρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ωστόσο, παρά τη μείωση, τα «κόκκινα» δάνεια μετρήθηκαν σε 107,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ΤτΕ επισημαίνει πως η νομοθέτηση και εφαρμογή ρυθμίσεων για τη αγορά κόκκινων «δανείων» είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάκαμψη του τραπεζικού δανεισμούς και κατ' επέκταση για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Πηγή: skai.gr