Επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ με αιχμές μεταρρυθμίσεις και χρέος

Τηλεφωνική επικοινωνία με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το σχεδιασμών νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως έχουν γίνει βήματα προόδου και ότι τα νέα μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό θα πρέπει να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, αντανακλώντας μία αλλαγή στο μείγμα της ασκούμενης πολιτικής.

Συμφώνησαν επίσης πως το θέμα είναι να δοθεί λύση και στο ζήτημα του χρέους.

Την επικοινωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, χωρίς όμως να πει αναλυτικά τι συζητήθηκε.

Ο κ. Ράις επαναβεβαίωσε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μόνον εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά και αφού οι ευρωπαίοι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

Τα μέτρα δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα, όμως θα πρέπει να είναι σαφή και να υπάρχουν δεσμεύσεις για την υλοποίησή τους, είπε. Συμπληρώνοντας πως τα δύο σκέλη του προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους, είναι εξίσου σημαντικά για το Ταμείο.

Τέλος, ανέφερε ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις «αρχές της επόμενης εβδομάδας» με στόχο η κατάρτιση των μεταρρυθμίσεων να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Όπως είπε ο κ. Ράις, η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για την Ελλάδα και με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Στίβεν Μανούτσιν, χωρίς όμως να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το τι ειπώθηκε.
Πηγή: skai.gr