ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Θέλουμε δεσμεύσεις και για το χρέος πριν πούμε «ναι»

Τα μέτρα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν τώρα, όμως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα συγκεκριμενοποιήσουν και να δεσμευθούν για την υλοποίησή τους εάν θέλουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στέλνοντας εκ νέου σαφές μήνυμα προς τους εταίρους για τις προϋποθέσεις που θέτει ο οργανισμός, μία ημέρα μετά τη συνάντηση της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Αμφότερα [μεταρρυθμίσεις και χρέος] πρέπει να συζητηθούν προτού μπορέσουμε να συστήσουμε πρόγραμμα στήριξης στο Διοικητικό Συμβούλιό μας», ξεκαθάρισε ο κ. Ράις. Τόνισε πως τα δύο σκέλη είναι «εξίσου σημαντικά» για το ΔΝΤ κι ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταθέσουν «εκ των προτέρων αξιόπιστες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης».

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τις οποίες όμως το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκείς, προειδοποιώντας ότι χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση το χρέος θα εκτοξευτεί στο 275% του ΑΕΠ το 2060.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράις, το πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση θα είναι η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ώστε να καταρτιστούν οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που είχε ζητήσει το Ταμείο «το ταχύτερο δυνατό».

Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η ελάφρυνση του χρέους, διευκρίνισε, καθιστώντας σαφές πως η διευθέτηση του χρέους αποτελεί την πάγια θέση του ΔΝΤ.

Επαφές με Τσίπρα και Μανούτσιν

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα η κ. Λαγκάρντ έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας, αλλά και ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην ατζέντα της πρώτης επικοινωνίας της με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μανούτσιν.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι ειπώθηκε ακριβώς στη συζήτηση με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, εν μέσω ερωτημάτων για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ αναφορικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του οργανσιμού.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο ΔΝΤ και ελέγχουν το 16,53% των ψήφων. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρωμένες ελέγχουν περίπου το 35%.

«Ναι» στην παραμονή στο ευρώ

Η ενημέρωση του κ. Ράις χαρακτηρίστηκε από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από χρόνια εμπλοκής στην ελληνική κρίση, έχει παραγάγει έρευνα που να εξετάζει εάν θα ήταν στο συμφέρον της χώρας μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος είπε επανειλημμένα πως το Ταμείο έχει παράγει «ογκώδες» ερευνητικό έργο πάνω στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η Ελλάδα είχε εξ αρχής κύριο στόχο να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει ευθέως εάν το ΔΝΤ πιστεύει πως η παραμονή στο ευρώ είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε λακωνικά «ναι».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης