Μέτρα και μείωση του δημόσιου χρέους ζητά από την Ιταλία η Κομισιόν

Προειδοποίηση στην Ιταλία ότι θα πρέπει να εφαρμόσει «επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα» άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς διαφορετικά κινδυνεύει να υποστεί ακόμα και κυρώσεις για το υπέρογκο χρέος της, έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Κομισιόν σημειώνει πως η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω του ύψους του δημόσιου χρέους και μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας των οφειλών της τα επόμενα χρόνια, ενόσω θα αποσύρεται η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η Κομισιόν προβλέπει πως το χρέος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος, φτάνοντας το 133,3% του ΑΕΠ – ήτοι πάνω από 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ – έναντι 132,8% που ήταν πέρυσι.

Με αυτό το δεδομένο, οι Βρυξέλλες κάλεσαν τη Ρώμη να εφαρμόσει με «αξιόπιστο» τρόπο το αργότερο έως τον Απρίλιο μέτρα ύψους 0,2% του ΑΕΠ, καθώς διαφορετικά θα κριθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας.

Το μήνυμα της Κομισιόν ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό πονοκέφαλο στη Ρώμη, όπου η μεταβατική κυβέρνηση Τζεντιλόνι προσπαθεί να αποφεύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι τον Δεκέμβριο.

Η έκθεση αποτελεί το νεότερο επεισόδιο στο χρόνιο σίριαλ αντιπαραθέσεων ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω λόγω των δαπανών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί του 2016 και η προσφυγική κρίση. Ο τότε πρωθυπουργός Ρέντσι είχε προκαλέσει την οργή της Επιτροπής το φθινόπωρο όταν μονομερώς άλλαξε τον προϋπολογισμό αθετώντας συμφωνίες με την Ε.Ε.

Αν και η Επιτροπή χαιρετίζει
τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και τον ορθολογισμό των δαπανών, επισημαίνει πως ακόμα υπάρχει δουλειά να γίνει στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικά τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζεται πως το τρίτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 329 δισεκατομμύρια, περιορίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να τροφοδοτήσουν με ρευστό την πραγματική οικονομία.

Λόγω του μεγέθους της, η ιταλική οικονομικά ενέχει σοβαρούς κινδύνους εξάπλωσης μίας κρίσης σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Σε εμπορικό επίπεδο, προβλήματα στην Ιταλία μπορεί να πλήξουν πρωτίστως τις εξαγωγές της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο, μεγάλη έκθεση στην Ιταλία έχει ο γαλλικός τραπεζικός κλάδος, επισημαίνει η Κομισιόν.
Πηγή: skai.gr