Λιαργκόβας: Μακρύς και ασαφής ο δρόμος προς την τελική συμφωνία

Στη φράση «τρεχάτε ποδαράκια μου» θα μπορούσε να συνοψιστεί το αγωνιώδες μήνυμα που εξέπεμψε με αποδέκτη την κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, που σημείωσε ξεκάθαρα πως: «η ευθύνη αποφάσεων για το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα στην οικονομία και να κλείσει το παράθυρο της αβεβαιότητας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «θετική» την απόφαση του προχθεσινού Eurogroup υπό την έννοια της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων για την επανέναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών, απευθύνοντας ωστόσο SOS για την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, «καρφώνοντας» την κυβέρνηση για «καθυστέρηση με κόστος για την οικονομία που θα μπορούσε να αποφευχθεί» και προειδοποιώντας ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την τρίτη αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει «καυτές πατάτες».

«Είναι μια καλή ευκαιρία η συμφωνία να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής, από περισσότερα δημοσιονομικά σε περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα. Υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στη φορολογία και τις δαπάνες αλλά χρειάζεται προσοχή. Ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και αυτή τη στιγμή ασαφής, καθώς περιλαμβάνει την επίλυση μίας δύσκολης εξίσωσης: το περιεχόμενο των νέων μέτρων – την αξίας τους – τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων – τις αποφάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Λιαργκόβας.

Αναφερόμενος ειδικά στην τρίτη αξιολόγηση, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τόσο πιο περιορισμένος θα είναι ο πολιτικός χρόνος για την τρίτη, η οποία όπως υπογράμμισε «πιθανόν να έχει μεγαλύτερες δυσκολίες εκπλήρωσης των δεσμεύσεων».

«Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με τη β’ αξιολόγηση, θα είναι πολύ περιορισμένος ο πολιτικός χρόνος για τη γ’ αξιολόγηση. Περιλαμβάνει πέραν των τυχόν εκκρεμοτήτων, ενέργεια, εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ και νέες ιδιωτικοποιήσεις που το 2017 πρέπει να αποφέρουν 0,8 δις ευρώ, επίσης κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας», ανέφερε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο ίδιος μιλώντας για την πορεία του προϋπολογισμού την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2016, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, αφήνοντας αιχμές για αντιφάσεις και καθυστερήσεις, τις οποίες απέφυγε μεν να καταλογίσει στην κυβέρνηση, στέλνοντας ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου σαφέστατο μήνυμα για την ταχεία υλοποίησή τους.

«Δεν υποτιμούμε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στις μεταρρυθμίσεις, αλλά η εμπειρία καταδεικνύει τη διαφορά από την υιοθέτηση έως την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκατάλειψης της εφαρμογής στην πορεία ή λανθασμένης υλοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που καθυστερούν για διάφορους λόγους. Ψηφίστηκαν νομοσχέδια αλλά οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες», τόνισε ο κος Λιαργκόβας για να καταλήξει με νόημα: «στην πράξη διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. Δεν έχει γίνει αντιληπτό πόσο πράξεις, αντιφάσεις κι αβεβαιότητα, δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει».

Στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επέμεινε και ο επιστημονικός σύμβουλος του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν και το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup.

«Παρότι ακόμα είναι ασαφές σε τι ακριβώς έχουμε συμφωνήσει, η απόφαση του Eurogoup μείωσε την αβεβαιότητα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την οικονομική πολιτική. Τη μείωσε βέβαια δεν την εξάλειψε», ανέφερε εμφατικά ο κος Καζάκος.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά