Στις απαιτήσεις του ΔΝΤ γυρνά το βλέμμα η Αθήνα μετά το Eurogroup

Με το βλέμμα στις γνωστές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η κυβέρνηση, ενόψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να αρχίσει ο σχεδιασμός των νέων μέτρων σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εργασιακά.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση συντάξεων και η ελαστικοποίηση των ρυθμίσεων στα εργασιακά, αν και μετά το χθεσινό Eurogroup, το Ταμείο εμφανίστηκε επιφυλακτικό για τις προοπτικές συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, το κύριο ζητούμενο είναι η μείωση του ορίου για το αφορολόγητο, καθώς το Ταμείο υπολογίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος. Πρόκειται μακράν για το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, όπου ο αντίστοιχος μέσος όρος εξαιρούμενων νοικοκυριών είναι 8%.

Στη νεότερη έκθεσή του για τη χώρα μας, το Ταμείο είχε αναφερθεί ιδιαίτερα σε δύο κατηγορίες φορολογούμενων, υπολογίζοντας πως το 53% των μισθωτών και το 85% των αγροτών βρίσκονται κάτω από το όριο του αφορολόγητου.

Πέραν αυτού, το ΔΝΤ έχει συστήσει σειρά αλλαγών στη φορολογική διοίκηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Δίνει έμφαση στην αξιολόγηση της φοροδοτικής ικανότητας των οφειλετών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και στον τερματισμό της κουλτούρας κακοπληρωμής που ενθαρρύνεται από τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών.

Ο οργανισμός επισημαίνει άλλωστε πως ο ρυθμός είσπραξης φόρων έχει καταρρεύσει, με τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο να έχουν φτάσει στο 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, το Ταμείο προκρίνει κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που απολαμβάνουν οι παλιοί συνταξιούχοι, μέσω της οριζόντιας εφαρμογής της φόρμουλας υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο οργανισμός υπολογίζει ότι η εξίσωση θα περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ – ήτοι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ – ετησίως, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Δεν είναι γνωστό εάν το Ταμείο θα δώσει έμφαση σε άλλα μέτρα, με δεδομένο ότι υπολογίζει πως η συνταξιοδοτική δαπάνη επιβαρύνει το Δημόσιο κατά σχεδόν 11% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Στην τελευταία έκθεσή του, το Ταμείο πρότεινε σε γενικές γραμμές καλύτερη σύνδεση εισφορών και αποδοχών, μείωση των φορολογικών παρακρατήσεων και κατάργηση των λανθασμένων εξαιρέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, στα εργασιακά, το Ταμείο έχει δώσει λιγότερο σαφές στίγμα για τις θέσεις του, επιμένοντας όμως ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση σε οποιαδήποτε από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει.

Παρά ταύτα, με βάση τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup, έμφαση θα δοθεί στην αύξηση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, με πιο πιθανές λύσεις την αύξηση στο ποσοστό για τις ομαδικές απολύσεις και την νομοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ-άουτ).
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης