Κλείσιμο

Γεράκι για το ελληνικό χρέος η Σλοβακία, ακόμα κι αν μείνει έξω το ΔΝΤ

Μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο και μόνο για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έστειλε η Σλοβακία.

«Συμπαθούμε το ΔΝΤ και το φυσικά είναι καλό να τους έχουμε στο πρόγραμμα, όμως δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για τη συμμετοχή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ, λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup.

Σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, o κ. Καζιμίρ κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να δώσει «πράσινο φως στο τύπο ελάφρυνσης χρέους» που ζητά το ΔΝΤ, και που η Ελλάδα «δεν χρειάζεται».





Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα προτού οι Ευρωπαίοι κατ’ ελάχιστον συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα για βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Στην έκθεσή του για τη χώρα μας, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, ο οργανισμός εκτίμησε ότι χωρίς ελάφρυνση το χρέους θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ το 2060.

Οι εταίροι από την πλευρά τους, μολονότι επιζητούν τη συμμετοχή του Ταμείου, αποφεύγουν να δεχτούν τις θέσεις του. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι το ΔΝΤ επιμένει στη γραμμή του όμως διευκρίνισε πως οι εταίροι θα εξετάσουν το ζήτημα μετά το πέρας του προγράμματος, το 2018.

Από την πλευρά του, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως προσέθεσε πως το ζητούμενο στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας παρά το χρέος.
Πηγή: skai.gr