Ντάισελμπλουμ: Η επιστροφή μας θα κριθεί από συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

Στο σημερινό Eurogroup θα κρίνουμε εάν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος ώστε τα κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, όμως προϋπόθεση για συμφωνία είναι να υπάρξει συμφωνία για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δήλωσε ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην σύσκεψη στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε θετικά ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές έχουν καλύψει «πολύ έδαφος». Ωστόσο, διευκρίνισε με νόημα ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας πριν το καλοκαίρι.

«Δεν υπάρχει πραγματικά διορία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με γνώμονα τις επερχόμενες εκλογές στην πατρίδα του Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι το ζητούμενο της σημερινής ευρω-ομάδας είναι οι βαθιές και μεταρρυθμίσεις που καλείται να νομοθετήσει η Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, εάν τα κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα θα αξιολογήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές και στη συνέχεια οι πιστωτές θα εξετάσουν μία συνολική συμφωνία, και τότε θα συζητηθεί και το χρέος.

Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα – παρά τις ενστάσεις των ευρωπαίων εταίρων που θεωρούν ότι δεν χρειάζονται τώρα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι η στάση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, με τον οργανισμό να επιμένει στην ανάγκη τόσο για μεταρρυθμίσεις όσο και για ελάφρυνση του χρέους.

«Όλα αυτά πρέπει να λυθούν» προτού να λύσουμε το πρόβλημα, προσέθεσε, αρνούμενος να μιλήσει έστω και υποθετικά για συνέχιση του Μνημονίου χωρίς το ΔΝΤ. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να γίνει μαζί με το Ταμείο, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας τόνισε για μία ακόμα φορά ότι οι εταίροι δεν προτίθενται να εξετάσουν τώρα περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κι ότι η εν λόγω συζήτηση θα γίνει στο «τέλος του προγράμματος», δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.

Σόιμπλε: Κοινή γραμμή θεσμών και συμμετοχή ΔΝΤ

Την πεποίθηση ότι οι θεσμοί θα έχουν κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε μετρημένα αισιόδοξος για πρόοδο στη δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνοντας πως πάντα οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Προσέθεσε ότι όλοι έχουν τη βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία και ότι τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Αν και ο κ. Σόιμπλε δήλωσε εκ νέου αισιόδοξος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επανέλαβε πως το ζητούμενο δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους – κάτι που ζητά επίμονα ο οργανισμός – αλλά η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, με μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανάπτυξης.

Χαρακτήρισε θεωρητική τη συζήτηση για αναμόρφωση του Μνημονίου λόγω μη συμμέτοχης του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2015 περιλαμβάνει το Ταμείο.
Πηγή: skai.gr