Χαμηλές οι προσδοκίες για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Χαμηλές προσδοκίες συνοδεύουν το Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση έχει μετατοπιστεί στις συναντήσεις που θα έχει την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Όπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στην Καθημερινή το Eurogroup δεν αναμένεται να αποφασίσει ούτε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία για το πλαίσιο των μέτρων που θα συμφωνηθούν.

Οι ίδιες πηγές μετέδιδαν ότι η θέση των θεσμών για νομοθέτηση εκ των προτέρων θεσμοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις παραμένει αμετάβλητη.

Τα μέτρα αυτά εφόσον ψηφιστούν θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, για την κυβέρνηση το μεγάλο αγκάθι είναι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ για το αφορολόγητο έχει ουσιαστικά συμφωνήσει.

Η Αθήνα πιέζει για τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ εντός του Σαββατοκύριακου, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις φήμες που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ, εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε σκωπτικά «ουδέν σχόλιον»
Πηγή: skai.gr