ΔΝΤ για 5 δισ. βοήθεια στην Ελλάδα: «Ουδέν σχόλιον» για υποθετικά σενάρια

«Ουδέν σχόλιον» ήταν το σχόλιο εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Επικαλούμενο πηγές των δανειστών, το Der Spiegel γράφει ότι το Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό έως 5 δισεκ. ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. «Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες» τόνισε.

To στέλεχος του ΔΝΤ πάντως επιβεβαίωσε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να συναντηθεί με την Τετάρτη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Το ταξίδι σχεδιαζόταν εδώ και αρκετό καιρό... Η σύνοδος του G-20, και άλλα θέματα θα είναι στην ατζέντα» υποστήριξε πάντως.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 5 δισεκ. ευρώ είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα 16 δισεκ. ευρώ που προσδοκούσαν αρχικά οι ευρωπαίοι εταίροι.

Το δημοσίευμα του Der Spiegel έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης της εφημερίδας Die Welt που θέλει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να έχουν συμφωνήσει για την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η φερόμενη συμφωνία  θα μεταθέσει τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ για το 2018 – δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναβεβαίωσε πως το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ουσιαστικά απαντώντας στη δήλωση του συντηρητικού ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ ότι η εμπλοκή του Ταμείου δεν είναι πλέον τόσο κρίσιμη.

Η εκπρόσωπος προσέθεσε πάντως ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγή: skai.gr