Ρέγκλινγκ προς Αθήνα: Με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις θα πειστούν οι αγορές

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως θα πρέπει να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας λίγη ώρα αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέρριψε τη νομοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας, ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «ειδική περίπτωση» ανάμεσα στα μέλη του ευρώ που έχουν χρειαστεί Μνημόνια. Σημείωσε πως η Αθήνα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών εφόσον υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις «αποφασιστικά».

Χωρίς πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί μετά τη λήξη του Μνημονίου την άνοιξη του 2018, κάτι που θα σημαίνει πως θα χρειάζεται νέα στήριξη.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Μόναχο, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου τα προβλήματα είναι τόσο εκτεταμένα, ενώ παράλληλα η δημόσια διοίκηση είναι ιδιαίτερα «αδύναμη».

Τόνισε δε πως οι πολιτικές διάσωσης της ευρωζώνης φέρνουν αποτελέσματα, καθώς οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια έχουν κατορθώσει να βγουν από τα Μνημόνια με επιτυχία.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως είναι λάθος να νομίζουμε πως η Ευρώπη βρίσκεται διαρκώς σε «φάση επισκευών», λέγοντας πως η Γηραιά Ήπειρος έχει αφήσει την κρίση πίσω της, βγαίνοντας από την τρικυμία «δυνατότερη από πριν».

Ωστόσο, παραδέχτηκε πως οι ευρωπαϊκές Αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά ώστε να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίοι έχουν χειριστεί την κρίση, προσθέτοντας πως περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί η ακμή λαϊκιστικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ESM έχει απορρίψει τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ελάφρυνση του δημόσιο χρέους, επιχειρηματολογώντας πως το Ταμείο δεν μπορεί να κατανοήσει τις προστασίες που απολαμβάνει η χώρα μας χάρη στην αλληλεγγύη της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr