Παρατηρητής του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του 2016

Παρουσία εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016, στον απόηχο της δήλωσης της Κριστίν Λαγκάρντ της περασμένης εβδομάδας που έθεσε θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών οικονομικών στοιχείων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου. 

«Μάς ζητήθηκε να παρατηρητής του ΔΝΤ κι εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής Θανάσης Θανόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει τίποτα να κρύψει τόσο για πηγές όσο και για τις μεθόδους που ακολουθεί, πέρα από κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας» τόνισε ο κ. Θανόπουλος. 

«Δεν υπάρχει πια η ρετσινιά των Greek statistics, τη έχουμε αποδιώξει... Νομίζω μας εμπιστεύεται πια η Eurostat, δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, είναι τα ελληνικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat» επέμεινε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ασυμφωνία σε πίνακα μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ για τη σειρά κατάταξης στοιχείων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η οποία δεν αποτελεί μεν μεγάλο πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να λυθεί. 

Πηγή: skai.gr