«Καμπανάκι» Μοσκοβισί για τo μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης, και της ζώνης του ευρώ, έκρουσε την Τετάρτη ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τα επιτεύγματα του προηγούμενου μισού αιώνα απειλούνται. Το 2017 δεν μπορεί να είναι μια χρόνια αδράνειας για την Ευρώπη» προειδοποίησε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων από το βήμα του Πανεπιστημίου. «Ισχυρή φιλοδοξία μου, είναι να χτίσουμε μια πιο πολιτική Ευρώπη, με μια ισχυρή ευρωζώνη στην καρδιά της» υπογράμμισε.

Ο γάλλος επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιβιώσει της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ, πρόσθεσε ωστόσο ότι «η μακροπρόθεσμη ‘’υγεία’’ της εξαρτάται από το να ενισχύσουμε την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί η Ευρώπη, η Ευρώπη χρειάζεται να αποδείξει σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού της, ότι είναι ακόμη ικανή να προσφέρει προστασία. «Οι πολίτες έχουν ανάγκη μια Ευρώπη που λύνει προβλήματα, όχι που δημιουργεί ή πολλαπλασιάζει προβλήματα» τόνισε.

«Γεννήθηκα τη χρονιά που υπεγράφη Συνθήκη της Ρώμης (σ.σ 1957). Η πρώτη γενιά στην Δυτική Ευρώπη που δεν έζησε την καταστροφικότητα του πολέμου» επισήμανε ακόμη.

Την αισιοδοξία του ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορέσει να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, εξέφρασε νωρίτερα ο επίτροπος Μοσκοβισί στις δηλώσεις του κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον επίτροπο.
Πηγή: skai.gr