Κλείσιμο

Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης της «βόμβας» του Grexit

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απομάκρυνσης της «βόμβας» του Grexit από θεσμούς και κυβέρνηση, στον απόηχο του «μίνι Eurogroup» της Παρασκευής, και των σχετικών προειδοποιήσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προκάλεσαν αντιδράσεις εκτός και εκτός Γερμανίας.

Ενόψει και του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου οι θεσμοί, που εμφανίστηκαν την Παρασκευή με κοινή γραμμή πλεύσης, φαίνεται ότι ζητούν προληπτικά μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, μείωση του αφορολογήτου ποσού στα 6.000 ευρώ, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 30%.

Η Αθήνα ζητεί ρήτρα αναίρεσης αν ο επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αντισταθμιστικά μέτρα με φορολοελαφρύνσεις καθώς και ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος κάτι που θα ανοίξει το «δρόμο» και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Για σαφή πρόοδο στη γεφύρωση των διαφορών Ελλάδας - δανειστών κάνoυν λόγο το πρακτορείο Reuters και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα με το Reuters, οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν τις δυο πλευρές πιο κοντά στη συμφωνία που θα διασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να ανοίγουν δρόμο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Κοινοτικές πηγές θεωρούν ακόμη εφικτή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 20 Φεβρουαρίου σχολιάζει η Deutsche Welle.

«Θέλει η Άνγκελα Μέρκελ να πάει στις Γερμανικές εκλογές με το ελληνικό
ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Κάποια στιγμή θα παρέμβει» σχολιάζει από την πλευρά του το Μαξίμου.

Αντιπαράθεση για τη διαπραγμάτευση εντός...

Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα αναγκαστεί σε πολιτική παρέμβαση, εμφανίστηκε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αξιολόγηση θα κλείσει, και μάλιστα θετικά χωρίς υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών, επέμεινε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Παρακαλώ την καγκελάριο Μέρκελ να αποθαρρύνει τον Σόιμπλε από δηλώσεις του τύπου "Οι Έλληνες ζούν πάνω από τις δυνατότητές τους". Η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σε μια άλλη χώρα», είπε. 

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει και της επίσκεψής του στο Βερολίνο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι μόνοι στην Ευρώπη που μας εγκαλούν για καθυστερήσεις. Θα του πω ότι για να πάρει την εξουσία δεν αρκεί να γίνει αρεστός στους δανειστές αλλά στον ελληνικό λαό και αυτό δεν θα το καταφέρει».

«Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αντιπολιτεύεται τον εαυτό του. Παραδέχεται ότι θα υπογράψει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος προκάλεσε με την ανικανότητα και την αποτυχία του. Ταυτόχρονα επιτίθεται στους "κακούς δανειστές" και στην αντιπολίτευση απάντησε η ΝΔ.

«Κατανοούμε την ανησυχία και τη αγωνία του κ. Τσίπρα. Ας το πάρει απόφαση, ο πολιτικός του κυνισμός δεν θα τον σώσει», τόνισε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

... Και εκτός Ελλάδας

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να καταρρεύσει καθώς το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το χρηματοδοτήσει προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Για να φτάσουμε σε μια ΕΕ ανάληψης ευθύνης (για τα χρέη των χωρών μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

«Η ελληνική οικονομία θα σταθεί στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά και επενδύσεις» δηλώνει στη Βild ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έχει επικρίνει την αυστηρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι της Αθήνας.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας