Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις για μια ανταγωνιστική Ελλάδα, ή Grexit

Το ενδεχόμενο ενός Grexit επανέφερε την Τετάρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Η πίεση προς την Αθήνα για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ώστε η χώρα να γίνει ανταγωνιστική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει εντός του ευρώ", προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 

"Ένα κούρεμα χρέους θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας", πρόσθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, συμπληρώνοντας πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι "η Αθήνα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα μόνο αν εκπληρώσει τους κανόνες που προβλέπονται σε αυτό", προτρέποντας τους δανειστές να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη, επανέλαβε ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

"Αν δεν υπάρξει πρόοδος, και τα κλιμάκια των θεσμών δεν επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα, τότε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναβάλλεται για τον Απρίλιο, ή και το Μάιο, καθώς το Μάρτιο (σ.σ 15 Μαρτίου) μεσολαβούν οι Ολλανδικές εκλογές" προειδοποίησε από μεριάς της κοινοτική πηγή, μιλώντας στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής στις Βρυξέλλες.

Και θέμα αξιοπιστίας ελληνικών οικονομικών στοιχείων έθεσε στο μεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ στον απόηχο των επικρίσεων Τσακαλώτου και Στουρνάρα.

"Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό" διεμήνυσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πηγή: skai.gr