Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αβάσιμες οι υποθέσεις του ΔΝΤ

Οι υποθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν βασίζονται στην πραγματικότητα και δεν λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Στη συνεδρίαση, η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Στο συμβούλιο πάντως αποτυπώθηκαν ξεκάθαρες διαφωνίες, με μία ομάδα συνέδρων να υποστηρίζει τη διατήρηση του δημοσιονομικού στόχου στο 3,5% του ΑΕΠ και να αντιτίθεται στην πρόταση για ελάφρυνση του χρέους.

Το Συμβούλιο αντίθετα παρουσίασε ενιαίο μέτωπο σχετικά με την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και για «εξορθολογισμό» της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ενιαία γραμμή υπήρξε και στο μέτωπο των εργασιακών, με το Συμβούλιο να ζητά μέτρα ώστε το νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και το λοκ-άουτ να ευθυγραμμιστεί με τις «βέλτιστες πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, το ΔΝΤ εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα η χώρα μας θα πετυχαίνει χαμηλή μέση ετήσια ανάπτυξη, της τάξης του 1%.

Για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολιτικό προαπαιτούμενο, όμως οι εταίροι αντιτίθενται στην βαθιά ελάφρυνση του χρέους.
Πηγή: skai.gr