Έκθεση ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης η κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, με αντικείμενο την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος,.

Στη συνεδρίαση δεν πάρθηκε απόφαση, όπως σημείωσε νωρίτερα, μέσω Τwitter ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας πως στη συνεδρίαση θα γινόταν αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν ήταν στην ατζέντα απόφαση για πιθανή, μελλοντική, χρηματοδότηση.

Στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος αναμενόταν –σύμφωνα με πληροφορίες- να παρουσιάσει δύο επιστολές, που έχουν συντάξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. 

Οι εν λόγω επιστολές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχουν «ασυνήθιστα επιθετική φρασεολογία» για τη στάση του ΔΝΤ, στέλνοντας το μήνυμα «πρέπει να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές με την Ελλάδα», στα στελέχη του Ταμείου. Οι δύο άνδρες φέρεται να εκφράζουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τις ενστάσεις τους για τις προβλέψεις του επιτελείου του Πολ Τόμσεν για την ελληνική οικονομία, και για το γεγονός ότι η αποτίμηση του προγράμματος αφήνει στο απυρόβλητο τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του ΔΝΤ.

Tο περιεχόμενο των εκτιμήσεων των τεχνοκρατών για το πρόγραμμα 2012-2016, ρίχνει την ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος εξ' ολοκλήρου στην ελληνική πλευρά και στις ελληνικές κυβερνήσεις.

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο το χρέος»

H έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος, προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί διαφορετικά όπως αναφέρεται στην έκθεση, θα χρειαστούν δραστικά πρόσθετα μέτρα.

Παράλληλα, το Ταμείο διαπιστώνει 4 προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και συγκεκριμένα, τη μείωση των συντάξεων, την αναποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, τους αδύναμους ισολογισμούς των τραπεζών και τις δομικές ακαμψίες.

Ερωτηματικό της συνεδρίασης του ΔΝΤ, ήταν η στάση που θα κρατούσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, για το αν θα παρουσίαζε στοιχεία της υπό διαμόρφωση θέσης του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ή θα περιοριζόταν σε επανάληψη της πάγιας αμερικανικής προσέγγισης, που στήριζε η πλευρά Ομπάμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παραμένει εκτός ραντάρ της παρούσας κυβέρνησης, κυρίως επειδή η έμφαση του Τραμπ δεν είναι στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, αλλά σε εσωτερικά θέματα ασφάλειας. Τις ΗΠΑ αναμενόταν να αντιπροσωπεύσουν ο Μάρκ Σόμπελ και ο Σουνίλ Σαπχαργουάλ, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Άγνωστο είναι το αν έχουν εντολές από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ να εκφράσουν μία διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει εκφρασμένη άποψη για το ελληνικό πρόβλημα, από την κυβέρνηση Τραμπ.

Πηγή: skai.gr