Αχτσιόγλου: Δεν πρέπει να κωλυσιεργούμε για τη δεύτερη αξιολόγηση

Με τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της και τη συζήτηση για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ψήφιση προληπτικών μέτρων μετά το 2018, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας στη Βουλή, απ’ όπου χαρακτήρισε μεν «παράλογες» τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ωστόσο ότι «o τρίτος χρόνος είναι κρίσιμος και δεν πρέπει να κωλυσιεργούμε».

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στη Μάλτα, συμφώνησαν ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. 

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη αναφορά της Έφης Αχτσιόγλου, προκάλεσε προβληματισμό, καθώς ερμηνεύτηκε ως πιθανό σάλπισμα «συμβιβασμού» υπό τον κίνδυνο περαιτέρω καθυστερήσεων που θα απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το στόχο εισαγωγής της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

«Δεν χωράει καμία καθυστέρηση ούτε από την πλευρά μας ούτε από τους εταίρους. Αυτό αποτυπώθηκε στο Eurogroup», επισήμανε επίσης η κα Αχτσιόγλου, αφήνοντας περιθώρια ερμηνείας για κριτική και προς τη διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας.

Η ίδια επιχείρησε να μεταφέρει επικοινωνιακά μία αίσθηση αισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι καθυστερήσεις δεν είναι προς το συμφέρον καμίας εκ των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε ότι: «αναζητείται σημείο ισορροπίας πυλώνων των εμπλεκόμενων μερών»

Η Υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στα «αγκάθια» στο πεδίο των εργασιακών που αποτελούν ένα από τα τρία ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκε ανυποχώρητη ως προς το λεγόμενο lock out και την αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, προτείνοντας ως μία λύση τις απολύσεις να κρίνει το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας. «Καμία υποχώρηση στις αρχές μας για τις ομαδικές απολύσεις γιατί αυτό θα σημάνει μαζική ανεργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο η Έφη Αχτσιόγλου, χτύπησε καμπανάκι, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μη θιγεί το συνδικαλιστικό κεκτημένο, ενώ για τον κατώτατο μισθό επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για επαναφορά του στα προηγούμενα επίπεδα.

Ανυποχώρητη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων που είναι στη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε πάντως το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Υπουργός Εργασίας, ενώ για το σύνολο της διαπραγμάτευσης είπε ότι το 1/3 έχει κλείσει και το 1/3 έχει συμφωνηθεί.

Σύγχυση προκαλεί την ίδια ώρα η κυβερνητική διαρροή περι ακύρωσης της ρύθμισης για τα μπλοκάκια, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους ελεύθερου επαγγελματίες.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά