Δεδομένη η μείωση του αφορολογήτου- Ενδεχόμενη επιβάρυνση 800 ευρώ ετησίως

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του αφορολόγητου ορίου (ή της έκπτωσης φόρου) από το 2018, εξέλιξη που θα πλήξει το σύνολο των φορολογουμένων, κυρίως όσων βρίσκονται στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, ενώ πολύ πιθανή είναι και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας των συντελεστών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, παρά την πίεση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ (κάτι που σημαίνει ότι η έκπτωση φόρου θα περιοριστεί στα 1.100 ευρώ) στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί περίπου στα 7.272 ευρώ, με τα οφέλη για το δημόσιο να προσεγγίζουν το 1 δισεκ. ευρώ. 

Ωστόσο, στην περίπτωση που το Ταμείο «κερδίσει» στη διαπραγμάτευση και εφαρμοστεί από το 2018 μειωμένο αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800 ευρώ ετησίως ανά φορολογούμενο.

Σημειώνεται ότι στις 22 Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε παραδεχθεί ότι το αφορολόγητο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προειδοποιώντας παράλληλα ότι κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Τη δήλωση αυτή ανακάλεσε την επόμενη μέρα. 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Τετάρτης
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή – Προκόπης Χατζηνικολάου