Moody’s: Επικίνδυνη για τις τράπεζες η καθυστέρηση της β' αξιολόγησης

Για τους κινδύνους για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών από τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προειδοποιεί σε έκθεση του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών (credit negative), επειδή θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους, περιλαμβανομένου του βασικού τους άξονα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019», σημειώνεται στην ανάλυση του οίκου.

«Η έγκαιρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος στήριξης είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο 2017-19 και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Moody’s.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνει ο οίκος, εστιάζεται στη διαφωνία της Ελλάδας να νομοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των τραπεζών, δεδομένου ότι η πληγείσα από την κρίση οικονομία είναι πιθανόν να επηρεασθεί αρνητικά από μία ενδεχόμενη αναστολή νέων επενδύσεων και μία στενότητα ρευστότητας στην αγορά» τονίζεται.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση για το τρέχον τρίτο πρόγραμμα διάσωσης» διεμήνυσε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: skai.gr