Μοσκοβισί: Ανέφικτη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης

Το Eurogroup της Πέμπτης δεν πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Θα δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία ολοκλήρωση […] όμως αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει την Πέμπτη», είπε ο κ. Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Προσέθεσε πάντως ότι οι εταίροι ελπίζουν στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η τοποθέτηση Μοσκοβισί ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετατίθεται για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, κάτι στο οποίο φαίνεται να προσανατολίζεται εδώ και εβδομάδες και η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέστειλε χθες Δευτέρα επιστολή στους ομόλογους του της ευρωζώνης με την οποία τους διαβεβαίωνε πως η Αθήνα θα προσέλθει στη συνεδρίαση της Πέμπτης με σχέδιο για την επίλυση των διαφορών που έχουν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Η επιστολή ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιέχει απτές προτάσεις.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης θα είναι η παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» για το 2019, στον οποίο όμως θα ενταχθούν η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ανεπισήμως, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε ο ΣΚΑΪ, η επιλογή Τσακαλώτου ενόχλησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση ότι τυχόν μη συμφωνία την Πέμπτη σε οδικό χάρτη λύσης εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Έρχονται ευρωπαϊκές κάλπες

Η υπόθεση έχει και πολιτική διάσταση, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ευρωζώνη θα εισέλθει σε μία παρατεταμένη προεκλογική και εκλογική σεζόν.

Στις 15 Μαρτίου έχει εκλογές η Ολλανδία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, και υπάρχουν φόβοι πως ο νυν πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν θα επιστρέψει ως υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθούν, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο έρχονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Πηγή: skai.gr