Σόιμπλε: Κάποιος να πει σήμερα στη Βρετανία ότι ζούμε στο έτος 2017

Με ειρωνεία αντιμετώπισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις απαιτήσεις της Βρετανίας για συμφωνία με την ΕΕ στον απόηχο του Brexit. «Κάποιος πρέπει να πει σήμερα στη βρετανική κυβέρνηση: Ζούμε στο έτος 2017» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (ΝΖΖ).

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να λάβει υπόψη το Ελβετικό παράδειγμα σχετικά με το πώς να χειριστεί τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελβετία έχει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μέσω μιας σειράς διμερών συμφωνιών και σε δημοψήφισμα του 2014 αποφασίστηκε οι Ελβετοί πολίτες να έχουν τον «πρώτο λόγο» σε μια θέση εργασίας, αντί επιβολής ποσοστώσεων σε αλλοδαπούς εργαζομένους.

«Οι Βρετανοί θα πρέπει να λάβουν ως παράδειγμα πόσο έξυπνα η Ελβετία συνέδεσε την εθνική κυριαρχία και τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Σόιμπλε σύμφωνα με τη NZZ. «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την Ελβετία» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Μιλώντας στο BBC, η βρετανίδα Τερέζα Μέι δήλωσε ότι έχει κάθε προσδοκία πως θα μπορέσει να επιτύχει μία πολύ καλή εμπορική συμφωνία με την ΕΕ γιατί θα είναι καλή και για τις δύο πλευρές, αλλά επανέλαβε ότι δε θέλει να βάλει την υπογραφή της σε μία κακή συμφωνία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ έχει δηλώσει ότι παραμένει «ανοικτό ερώτημα» αν οι μετανάστες από την ΕΕ θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη Βρετανία, μετά το Brexit έναντι μεταναστών από άλλα μέρη του κόσμου.
Πηγή: skai.gr