Ντράγκι: Αν κάποιος φύγει από το ευρώ πρέπει να τακτοποιήσει τις οφειλές του

Εάν οποιαδήποτε χώρα βγει από την ευρωζώνη, η κεντρική της τράπεζα «θα πρέπει να ρυθμίσει πλήρως» όλες τις οφειλές που μπορεί να έχει απέναντι στο ευρωσύστημα, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Το σχόλιο Ντράγκι, που έγινε στο πλαίσιο απαντητικής επιστολής που έστειλε σε δύο ιταλούς ευρωβουλευτές, συνιστά μία από τις σπάνιες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο εξόδου μίας χώρας από τη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΚΤ για το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών Target2, το Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρνητικό ισοζύγιο – εκκρεμότητες δηλαδή – ύψους 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Target2 είναι το σύστημα που επιτρέπει την ομαλή ροή πληρωμών και χρήματος στην ευρωζώνη. Χειρίζεται διαφόρων ειδών διασυνοριακές μεταβιβάσεις, όπως εμβάσματα, εταιρικές καταβολές και διατραπεζικές συναλλαγές. Οι μεταβιβάσεις γίνονται μέσω των κεντρικών τραπεζών των χωρών του ευρώ.

Η δήλωση Ντράγκι σημαίνει στην πράξη ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα θα πρέπει ξεπληρώσει τις εκκρεμότητες της ΤτΕ προς το υπόλοιπο ευρωσύστημα.

Η Ιταλία, πατρίδα του κ. Ντράγκι όπου το τελευταίο διάστημα ο ευρω-σκεπτικισμός αυξάνεται, έχει το χειρότερο ισοζύγιο στην ευρωζώνη, με έλλειμμα 358,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγαλύτερο πλεόνασμα, μακράν, απολαμβάνει η Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank έχει συσσωρεύσει θετικό ισοζύγιο 754,1 δισεκ. ευρώ στο Target2.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης