Κλείσιμο

Η Λαγκάρντ καθησυχάζει τον Σόιμπλε πως το ΔΝΤ δεν αφήνει την Ελλάδα

Διαβεβαιώσεις ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλήρως αναμεμειγμένο στις διαπραγματεύσεις ώστε να συμμετάσχει ακόμα και με νέα δάνεια στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έδωσε η Κριστίν Λαγκάντ στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία και τον διαβεβαίωσε πως το Ταμείο «θα παραμείνει πλήρως αναμεμειγμένο στις συζητήσεις» για τη χώρα μας «με στόχο να επιτευχθεί νωρίς συμφωνία για πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει» χρηματοδοτικά σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ΔΝΤ που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε πως η κ. Λαγκάρντ «διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι το ΔΝΤ συμμετέχει εποικοδομητικά στις εν εξελίξει συζητήσεις και συνεχίζει να εργάζεται για ταχεία συμφωνία πάνω σε πλήρη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει χρήματα» για τη χώρα μας.

Οι διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ έρχονται μία ημέρα αφότου ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε πως δεν προτίθεται να υποστηρίξει νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα εάν το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο τρέχον πρόγραμμα, ουσιαστικά θέτοντας τέλος στις ορέξεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο του Ταμείου.

Δεν είναι γνωστό εάν στη συνάντηση στην Ελβετία τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί το κύριο σημείο τριβής ανάμεσα στον οργανισμό και το Βερολίνο.

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε βαθιά ελάφρυνση του χρέους, ενδεχόμενο που απορρίπτει κάθετα ο κ. Σόιμπλε.

Στις αρχές της εβδομάδας το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Σόιμπλε να εξετάζει πλέον την παροχή βοήθειας στη χώρα μας ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr