Η ΕΚΤ επιμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική παρά τις πολιτικές πιέσεις

Αποφασισμένη να μείνει πιστή στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά την πολιτική κριτική, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι μετά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η Ευρωτράπεζα θα επιμείνει στην υποστηρικτική νομισματική πολιτική για πολύ καιρό ακόμα, και επισήμανε ότι έως τώρα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου για απότομη αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – που προβλέπεται να λήξει στο τέλος του 2017.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε, αν και παραδέχτηκε πως αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο μέλλον.

Τα σχόλια Ντράγκι ουσιαστικά συμπληρώνουν την ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα νωρίτερα η ΕΚΤ, με την οποία όχι μόνο διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκιά της, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφές πως θα διατηρηθούν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα για «παρατεταμένο χρονικό διάστημα» – ή θα μειωθούν περαιτέρω.

Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη οδήγησαν σε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εξηγώντας την σταθερή γραμμή της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης επισήμανε πως έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για σταθερή αυξητική πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο του «κοντά αλλά κάτω από το 2%». Διευκρίνισε πως η πρόσφατη τόνωση των τιμών στην ευρωζώνη οφείλεται πρωτίστως στην ανατίμηση του πετρελαίου, που έχει όμως παροδικές επιπτώσεις.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από γερμανούς πολιτικούς για τη στρατηγική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια πρέπει σε αυτή τη φάση να μείνουν χαμηλά ώστε στη συνέχεια να αυξηθούν.

Προσέθεσε δε ότι το Βερολίνο δεν πρέπει να αμελεί πως οι γερμανοί πολίτες έχουν επίσης ευνοηθεί από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως δανειολήπτες και φορολογούμενοι, παρά το γεγονός ότι η μείωση των επιτοκίων έχει μειώσει την αποδοτικότητα των αποταμιεύσεών τους.

«Η ανάκαμψη σε ολόκληρη την ευρωζώνη είναι στο συμφέρον της Γερμανίας», είπε ο κ. Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας αιχμηρά για μία ακόμα φορά ότι «όλα τα κράτη της ευρωζώνης» μπορούν να ευνοηθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις υποδομές και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Μιλώντας νωρίτερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέφυγε να ξαναεπιτεθεί ανοιχτά στην χαλαρή πολιτική της Ευρωτράπεζας, σημειώνοντας απλώς πως η γερμανική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τις επιλογές της ΕΚΤ στον λαό.

Ερωτηθείς τέλος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ανάγκη αποδυνάμωσης του δολαρίου, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να μπει σε πόλεμο λέξεων με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας λακωνικά ότι περιμένει να δει απτές πολιτικές κι όχι απλές δηλώσεις.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης