Αξιολόγηση: Το επόμενο Eurogroup βλέπει η κυβέρνηση για απεμπλοκή

Στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου προσβλέπει (τώρα) η κυβέρνηση για απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που έχει βαλτώσει.

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή κράτησε «ζωντανό» το σενάριο παραμονής του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, την ώρα που το Βερολίνο διέψευδε κατηγορηματικά δημοσίευμα της Bild σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο που δεν περιλαμβάνει το ΔΝΤ

Το «παράθυρο» για λύση που έχει ανοίξει, και θέλει ως συμβιβαστική πρόταση την παραμονή του ΔΝΤ σε θέση τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η αναφορά του πρωθυπουργού για αλλαγή ρόλου του Ταμείου από το βήμα της Βουλής.

Με... βρετανικό χιούμορ σχολίασε πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη μελλοντική σχέση Αθήνας - Ουάσινγκτον. «Αν συνεχίσουμε έτσι να υπερβαίνουμε τους στόχους και το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος προβλέψεις, το μόνο που μας μένει είναι να τους προσφέρουμε εμείς τεχνική βοήθεια» δήλωσε σκωπτικά στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Οικονομικών.

Στην προσπάθεια της μάλιστα η κυβέρνηση να υποβάλει στους δανειστές μια πρόταση που κατά την εκτίμηση της δεν μπορούν να την αρνηθούν φέρεται κι επισήμως πρόθυμη να συζητήσει παράταση του κόφτη μετά το 2018. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον εμπλουτισμό του με μείωση του αφορολόγητου, αύξηση του ΦΠΑ, μείωση συντάξεων αλλά και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας την ώρα που ο πρωθυπουργός αποκλείει νομοθέτηση νέων μέτρων.

«Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως μία καταστροφική εξέλιξη; Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι οι σκληροί, οι πιο σκληροί από τους δανειστές, πρέπει να επιμένουν σε νέα σκληρά μέτρα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

« Έχετε στείλει άλλη επιστολή; Απαντήστε. Διότι όσο δεν έχετε στείλει άλλη επιστολή, η επιστολή που ισχύει είναι αυτή εδώ. Λοιπόν εσείς οι ίδιοι έχετε ζητήσει την συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν έχετε αλλάξει άποψη, σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγγυηθήκατε ότι θα φέρετε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και τώρα φαίνεται ότι θα φέρεται και τις ομαδικές απολύσεις. Και μας κουνάτε και το δάκτυλο. Έχετε γίνει ανέκδοτο στα χείλη της νεολαίας που σας τρολάρει» ανέφερε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

«Ο λαός μας δεν θα αποδεχτεί τους μόνιμους κόφτες στη ζωή και στα δικαιώματα του» είπε ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι καλή η στάση του ΔΝΤ στο χρέος ή όχι; Θέλουμε μια συγκεκριμένη απάντηση από την κυβέρνηση πέρα από τις γενικές στερεότυπες ιδεολογικές αναφορές» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Σε όλα θα υπογράψουμε, αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ... Αυτή είναι η θέση μου» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ Βασίλης Λεβέντης.
Πηγή: skai.gr