Παράταση στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Παράταση περίπου 15 ημερών για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων παρελθόντων ετών, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, η σχετική προθεσμία παρατείνεται έως τις 7 Φεβρουαρίου έναντι της 22ας Ιανουαρίου 2017, που οριζόταν στον πρόσφατο νόμο.

Πάντως η επίκληση στην αιτιολογική έκθεση περί στόχου «να δοθεί στους φορολογούμενους ικανός χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση», προκαλεί ερωτηματικά, καθώς η παράταση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη χρονικά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τροπολογία, πρόκειται για τις περιπτώσεις που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων, όπου ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τις δηλώσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 57 (ν.4446/2016) εντός 30ημερών από τη δημοσίευσή του.

Στο νόμο ορίζεται ότι «η Φορολογική Διοίκηση δύναται να κοινοποιήσει πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων μόνο μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας. Οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων που κατά την κατάθεση του παρόντος στη Βουλή δεν έχουν κοινοποιηθεί, κοινοποιούνται μόνο μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας των 30 ημερών, αφού τροποποιηθούν, με πράξη του οργάνου που τις εξέδωσε, λαμβάνοντας υπ' όψιν το περιεχόμενο τυχόν υποβληθείσας δήλωσης κατά τον παρόντα νόμο». Το ποσοστό πρόσθετου φόρου στην περίπτωση αυτή ορίζεται σε 25% του κυρίου φόρου.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο των ετήσιων ενοποιημένων χρηματοοικονομικών ελέγχων, που εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια αύριο το πρωί .

Δείτε την τροπολογία εδώ
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά