ΗΠΑ: Βροχή οι υποσχέσεις για θέσεις εργασίας με τις απειλές Τραμπ

Λίγα 24ωρα πριν την ορκωμοσία του Ντόναλτ Τραμπ όλo και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες ανακοινώνουν τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Μόλις χθες η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors υποσχέθηκε επενδύσεις 1 δις δολαρίων και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η αλυσίδα καταστημάτων Wal-Mart, o μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη λειτουργία 59 νέων καταστημάτων μέσα σε ένα χρόνο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η εταιρία διαδικτυακών πωλήσεων Amazon δεσμεύθηκε για 100.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 18 μόλις μήνες.

Ικανοποίηση Τραμπ μέσω Twitter

Εμφανώς ικανοποιημένος από τα σχέδια των αμερικανικών εταιρειών ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ πανηγυρίζει μέσω twitter κάνοντας χωρίς περιστροφές λόγο για προσωπική του επιτυχία: «Με όλες τις θέσεις εργασίας που επιστρέφω στις ΗΠΑ και με όλες τις νέες μονάδες παραγωγής οχημάτων, πριν καν αναλάβω καθήκοντα, οι άνθρωποι βλέπουν να συμβαίνουν τώρα σημαντικά πράγματα».

Ο Τραμπ, που ορκίζεται πρόεδρος την Παρασκευή, έχει ανακηρύξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής του. Για το λόγο αυτό ασκεί πιέσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, έναν από τους πυλώνες της αμερικανικής οικονομίας, και απειλεί με δασμούς 35% όσες εταιρείες παράγουν τα οχήματά τους στο γειτονικό Μεξικό και τα εισάγουν στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Οι απειλές του απευθύνονται ωστόσο και κατά των γερμανών κατασκευαστών.

Θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους;


Την ώρα όμως που οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες τηρούν στάση αναμονής, μια μετά την άλλη οι αμερικανικές επιδίδονται σε ανακοινώσεις για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα η General Motors, που διασώθηκε από την χρεοκοπία με ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι από το 2009 έχει επενδύσει 21 δις δολάρια στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε η επικεφαλής Μέρι Μπάρα λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής η GΜ είναι πλέον σε θέση να αυξήσεις περαιτέρω τις επενδύσεις της.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο ιταλοαμερικανικός κολοσσός Fiat Chrysler έκανε γνωστό ότι δημιουργεί 2.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επενδύει 1 δις δολάρια στις μονάδες παραγωγής στις Πολιτείας Οχάιο και Μίσιγκαν. Θυμίζουμε ότι η Ford είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι ακυρώνει τα σχέδιά της για μονάδα κατασκευής οχημάτων στο Μεξικό και αντ' αυτού ξεκινά ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση στην Πολιτεία Μίσιγκαν.

Ο χορός των ανακοινώσεων για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας κυρίως από επιχειρήσεις αμερικανικών συμφερόντων καλά κρατεί. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα ενταθεί όταν ο Ντόναλτ Τραμπ θα έχει πλέον εγκατασταθεί και επίσημα στον Λευκό Οίκο. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν οι εταιρείες θα κάνουν εν τέλει πράξη τις μεγαλόστομες υποσχέσεις τους.

Πηγή: Πηγή: DW - Afpd, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος