Διαψεύδει η πλευρά Σόιμπλε ότι ετοιμάζεται για έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Η Γερμανία εξακολουθεί να προσβλέπει στην συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, διαμήνυσε εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η δήλωση έρχεται ως απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που ήθελε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να ετοιμάζεται πλέον για έξοδο του Ταμείου από τη χώρα μας, που θα σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα επωμιστούν το σύνολο της εποπτείας και της βοήθειας στην Ελλάδα.

«Για εμάς, η εμπλοκή [του ΔΝΤ] είναι κάτι που έχουν υποσχεθεί και είναι απαραίτητη», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή του Ταμείου περιλαμβάνεται ως δέσμευση στο Μνημόνιο που υπογράφηκε το 2015 και τυχόν έξοδός του θα σημαίνει ότι η γερμανική Βουλή – που ετοιμάζεται για προεκλογική περίοδο – θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου για τους όρους της παροχής βοήθειας.

Τη Δευτέρα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα ότι δεν θα ήταν σοφή επιλογή η έξοδος του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαιρετίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Το Ταμείο έχει θέσει ως προϋποθέσεις για χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων – ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα –αλλά και αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την πλευρά των εταίρων.

Το ζήτημα του χρέους έχει αναδειχτεί σε σημείο τριβής ανάμεσα στο Eurogrup και το Ταμείο, καθώς οι εταίροι επιμένουν ότι τυχόν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθούν, εάν χρειαστεί, μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.
Πηγή: skai.gr