Λύση για την Ελλάδα ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ βλέπει πια ο Σόιμπλε

Λύση για την Ελλάδα που δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως εξετάζει πλέον η Γερμανία, αλλάζοντας γραμμή στην πολιτική της, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα οι Ευρωπαίοι μπορούν να βρουν «δική τους λύση», στο πλαίσιο της ευρωζώνης, που όμως θα πρέπει να εγγυάται αυστηρή εφαρμογή των όρων του Μνημονίου.

«Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι εάν η απουσία του ΔΝΤ επιφέρει μεγάλες αλλαγές θα χρειαστεί η έγκριση των νέων συνθηκών από τη γερμανική Βουλή – η οποία ετοιμάζεται για τις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε πως εάν η ελληνική πλευρά δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αυτό θα σημαίνει τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος και νέες διαπραγματεύσεις.

Στροφή στην πολιτική Σόιμπλε

Οι δηλώσεις Σόιμπλε για λύση χωρίς το ΔΝΤ αποτελούν στροφή σε σχέση με τη γραμμή που τηρεί το Βερολίνο από την αρχή της ελληνικής κρίσης. Ήδη από το πρώτο Μνημόνιο η Γερμανία είναι απαρέγκλιτα ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της συμμετοχής του Ταμείου στην εποπτεία της χώρας μας, με δεδομένο ότι ο κ. Σόιμπλε δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον εποπτικό μηχανισμό της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως στη σύνταξη του τρίτου Μνημονίου, το καλοκαίρι του 2015, το Βερολίνο είχε απαιτήσει να καταγραφεί ως απαιτούμενη η συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που είχε πείσει την δύσπιστη γερμανική Βουλή να εγκρίνει τη νέα βοήθεια για την Αθήνα.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Σόιμπλε δήλωνε βέβαιος πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Το φθινόπωρο δε είχε εκφράσει την πεποίθηση πως η συμφωνία με το Ταμείο θα είχε επιτευχθεί έως το τέλος του 2016.

Οι κινήσεις του ΔΝΤ

Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως διότι το Ταμείο απαιτεί επίμονα την βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για πολλές χώρες της ευρωζώνης, ειδικά τη στιγμή που Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία ετοιμάζονται για κάλπες μέσα στο 2017.

Ο κ. Σόιμπλε έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, κι όχι ελάφρυνση χρέους, εκτιμώντας πως εάν γίνει η ευρωζώνη δεχτεί την αναδιάρθρωση τότε η Αθήνα δεν θα επιμείνει στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Μιλώντας χθες Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε πως η συμμετοχή του οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει δυνατή.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΔΝΤ θα εκδώσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για το χρέος, που αναμένεται να ασκήσει νέα πίεση στους εταίρους, καθώς το Ταμείο έχει απορρίψει ως ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που έχει δεχτεί ως τώρα το Eurogroup.

Καλοδέχεται την αποχώρηση του Ταμείου η Αθήνα

«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές, ουσιαστικά καλοδεχούμενες το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου.

«Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα», προσέθεσαν οι ίδιοι κύκλοι.
Πηγή: skai.gr