Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Δεν ξέρω αν θα κλείσει Ιανουάριο η αξιολόγηση, στόχος η συνολική συμφωνία

Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, όπως παραδέχτηκε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο πλέον δεν είναι απλώς μία συμφωνία επί των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης αλλά μία συνολική λύση για τη μετά-Μνημόνιο εποχή και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μιλώντας στο πλευρό του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, με τον οποίο συναντήθηκε, o κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει «θετική δυναμική» στη διαπραγμάτευση, όμως με δεδομένο ότι λαμβάνουν μέρος πολλοί παίχτες και επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει συμφωνία.

Επισήμανε ότι το σημαντικό δεν είναι η επιστροφή των κλιμακίων ή απλώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά μία συνολική λύση με τρεις πυλώνες, που θα διευθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά τη λήξη το 2018 και θα φέρνει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Εάν θα είναι τον Ιανουάριο ή αργότερα, δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι πολλοί συμμετέχοντες συνεισφέρουν θετικά στις διαβουλεύσεις και λίγοι επιχειρούν να «προκαλέσουν προβλήματα».

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Μοσκοβισί απέφυγαν να εκτιμήσουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, με τον επίτροπο ωστόσο να σημειώνει ότι «όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και λύση» και να προσθέτει ότι απομένουν μόνο τρία ζητήματα στο τραπέζι, τα ενεργειακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός συμφώνησε με τον επίτροπο ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο», όμως απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο και συνεπώς πιέζεται για λύση.

Τέλος, όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ο επίτροπος Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η παρουσία του Ταμείου στη διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε απλώς πως είναι στο χέρι του ΔΝΤ να ζυγίσει τις επιλογές του και να αποφασίσει τι θα πράξει.
Πηγή: skai.gr