Η Γερμανία δεν είναι αναγκασμένη να πληρώσει περισσότερα στην ΕΕ μετά το Brexit

Η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει τη χρηματική της συμβολή στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τζενς Σπαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Εάν σταματήσει η συνεισφορά της Βρετανίας, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα συρρικνωθεί. Δεν υπάρχει όμως αυτόματος μηχανισμός που θα αναγκάσει τη Γερμανία και τους άλλους συνεισφέροντες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους», πρόσθεσε.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κάνει ήδη τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ κάθε χρόνο, διαθέτοντας περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών που έγινε τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία ίσως χρειαστεί να συμβάλει με επιπλέον 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και το 2020 για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η διαφαινόμενη απώλεια της Βρετανίας, της χώρας που συνεισφέρει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην ΕΕ, πιθανόν θα σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί στο 25% από το 21% που είναι σήμερα.

«Είμαστε υπέρ της λήψης βοήθειας από τα διαρθρωτικά ταμεία υπό όρους» δήλωσε ο Σπαν, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να καταβάλλονται στις πιο αδύναμες χώρες της ΕΕ, μόνο αν αυτές υλοποιούν τις ειδικές ανά χώρα μεταρρυθμιστικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: skai.gr