Βέλγος ΥΠΟΙΚ: To ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ή χωρίς το ΔΝΤ

«H Ευρωζώνη θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» τόνισε την Τετάρτη ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ στο Reuters.

O Βαν Όβερτβελντ τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ – το οποίο έχει διαμηνύσει ότι θα μετάσχει μόνο με ουσιαστική απομείωση του χρέους - θα ήταν προτιμότερη, αλλά αποσαφήνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν ακόμη και χωρίς αυτό.

«Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση, θα πρέπει να προχωρήσουμε ούτως ή άλλως. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε όπως και να έχει», δήλωσε.

«Εάν το ΔΝΤ όντως επιμείνει σε άλλα θέματα από αυτά που θεωρούμε σημαντικά στο Eurogroup, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό να την έχουμε» διευκρίνισε ο Βαν Όβερτβελντ.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως θα βρεθεί τελικά συμβιβαστική λύση, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

H επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι στις 26 Ιανουαρίου, στην οποία, όπως είπε ο Βαν Όβερτβελντ, το θέμα του ελληνικού προγράμματος βοήθειας θα είναι στην ατζέντα.

Με το Γάλλο ομόλογό τους Μισέλ Σαπέν συναντήθηκαν στο μεταξύ στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Πηγή: skai.gr