Η Ιαπωνία εκθρόνισε την Κίνα ως ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ

Η Ιαπωνία «εκθρόνισε» την Κίνα από τη θέση του μεγαλύτερου κρατικού δανειστή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το χαρτοφυλάκιο αμερικανικού χρέους που διαθέτει το Πεκίνο μειώθηκε κατά 41,3 δισεκατομμύρια δολάρια και έπεσε στα τέλη Οκτωβρίου στα 1,12 τρισεκατομμύρια.

Αντίθετα, το ιαπωνικό χαρτοφυλάκιο μειώθηκε κατά μόλις 4,5 δισεκ. και συνεπώς διαμορφώθηκε στα 1,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκτοπίζοντας έτσι την Κίνα από τη θέση του κορυφαίου πιστωτή της Ουάσιγκτον για πρώτη φορά μετά περίπου δύο χρόνια.

Η συρρίκνωση του κινεζικού χαρτοφυλακίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την ισοτιμία του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με το Πεκίνο να πουλά τίτλους που διαθέτει σε δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Αν και το αδύναμο γουάν συμφέρει τη κινεζική εξαγωγική μηχανή, το Πεκίνο επιχειρεί τη μεγάλη μετακίνηση της οικονομίας από το μοντέλο των εξαγωγών και της βαριάς βιομηχανίας προς το μοντέλο της εσωτερικής δαπάνης - κατανάλωσης, που ωφελείται από ένα πιο ισχυρό νόμισμα.
Πηγή: skai.gr