«Όχι» της Κομισιόν στις προτάσεις του ΔΝΤ

Διπλωματικό «όχι» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αλλαγή στο μείγμα του ελληνικού προγράμματος, με παράλληλη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 και βαθιές αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες λίγες ώρες μετά το επίμαχο άρθρο ανώτατων στελεχών του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διάβασαν μεν προσεκτικά τις θέσεις του Ταμείου, όμως θεωρούν σωστές τις πολιτικές που προβλέπει το Μνημόνιο.

Τόνισε δε ότι η Αθήνα βρίσκεται εντός τροχιάς για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και σε περίπτωση που όλα τα συμφωνημένα μέτρα εφαρμοστούν η Ελλάδα θα επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και θα μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές χρέους.

Η κ. Μπράιντχαρτ προσέθεσε δε με νόημα ότι η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να «αναγνωρισθούν πλήρως» από όλους τους θεσμούς.

Στο άρθρο του ΔΝΤ, που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν και τον επικεφαλής οικονομολόγο Μορίς Όμπστφελντ, το Ταμείο ζητά αλλαγές στην δομή του Μνημονίου με έμφαση μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, μείωση του δημοσιονομικού στόχου μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%, κατάργηση του αφορολόγητου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Τονίζει ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν συναινέσουν στη μείωση του δημοσιονομικού στόχου θα πρέπει να νομοθετηθούν «εμπροσθοβαρώς» επιπλέον μέτρα, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του 3,5%. Διαφορετικά, αφήνουν να εννοηθεί ότι το Ταμείο δεν μπορεί να υποστηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου αποσαφηνίζουν ότι δεν είναι το ΔΝΤ που ζητά περαιτέρω λιτότητα στην Ελλάδα, αφού προτείνει χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά την ευθύνη φέρουν η Αθήνα και οι εταίροι που έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα μεγέθη.

Το μόνο που ζητά το Ταμείο, υποστηρίζουν, είναι να βρεθούν τα μέτρα που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να πετύχει τους συμφωνημένους στόχους 
Πηγή: skai.gr