Χουλιαράκης: Νέα μέτρα 4,5 δισ ευρώ ζητά εδώ και τώρα το ΔΝΤ

Με τον πλέον επίσημο τρόπο και δημοσίως από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διακινούνταν το τελευταίο διάστημα περί απαίτησης του ΔΝΤ περί προκαταβολικής ψήφισης μέτρων ύψους 4,5 δις ευρώ εδώ και τώρα για το 2019.

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 ο κος Χουλιαράκης υποστήριξε πως έχουν σχεδόν κλείσει οι φάκελοι της δεύτερης αξιολόγησης, ομολογώντας ότι εκκρεμότητα αποτελεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την οποία συνδέει με την εν λόγω απαίτηση θεωρώντας ότι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η αναφορά του κου Χουλιαράκη προσλαμβάνει ιδιαίτερη αξία καθώς είναι η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται την επίμαχη απαίτηση του Ταμείου δημόσια.

«Μεγάλη εκκρεμότητα που παραμένει αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δις ευρώ για το 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ίδιος πάντως επιχειρώντας να αντικρούσει την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντέταξε τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2015 και το 2016 παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις για ελλείμματα.

«Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει χαμηλή επίδοση το 2018 και 2019 ήταν που το οδήγησε να πει ότι το 2015 θα έχουμε έλλειμμα. Τελικά για το 2015 είχαμε πλεόνασμα. Το ίδιο συνέβη και για το 2016 που καταγράφουμε υπέρβαση των στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία και εμπιστοσύνη οικοδομεί συμμαχίες. Αξιοποιεί τα ρήγματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα», υπογράμμισε ο Γιώργος Χουλιαράκης, προσπαθώντας να αποπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων για το 2016 θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προσθέτοντας ότιτο τελευταίο τετράμηνο παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων με ρυθμό 1 δις ευρώ το μήνα, χρήματα όπως είπε που πηγαίνουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. «Γεγονός που δείχνει μεσομακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά