Ως το τέλος 2017 παρέτεινε η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων, δίνοντας παράθυρο στην Ελλάδα

Παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του 2017, αλλά με μείωση του όγκου των μηνιαίων αγορών, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κρίσιμη τελευταία συνεδρίασή της για φέτος.

Οι αγορές θα συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα έως το τέλος Μαρτίου, όμως για τους υπόλοιπους εννέα μήνες θα περιοριστούν στα 60 δισεκ. ευρώ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει  χρονικό «παράθυρο» περίπου ενός έτους για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η Ευρωτράπεζα έχει αποσαφηνίσει πάντως ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει απλώς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και «καθαρότητα» όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρεται από τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης που συμφώνησε τη Δευτέρα το Eurogroup.

Ωστόσο, σε ένα σινιάλο προς τις αγορές που ανησυχούν για αναστολή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ τονίζει ότι διατηρεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης ή και ενίσχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος του 2017, σε περίπτωση που κριθεί ότι αυτό απαιτείται για την υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης της ποσοτικής χαλάρωσης (το αποκαλούμενο tapering) δεν συζητήθηκε καν στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατέστησε δε σαφές ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει για πολύ καιρό στις αγορές.

Σε ένα αιχμηρό πολιτικό μήνυμα, ο κ. Ντράγκι απέδωσε την απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για συνέχιση της χαλάρωσης και μετά το 2017 στην πολιτική αβεβαιότητα που «κυριαρχεί» παντού στην Ευρώπη.

Παρά τις πολιτικές πιέσεις και την αβεβαιότητα, επανέλαβε το κάλεσμά του για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», που θα συνδυάζονται με πιο φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, όπου είναι δυνατό.

Για τη διευκόλυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση ορισμένων κανόνων που διέπουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Η βασική αλλαγή είναι ότι η ΕΚΤα θα μπορεί πλέον να αγοράζει και ομόλογα που έχουν απόδοση κάτω του -0,4%, αν και ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι αυτό είναι μία δυνατότητα, αλλά όχι κάτι που θα γίνει απαραίτητα.

Και τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έμειναν αμετάβλητα.


Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης